Çin’de bir şehir, geceleri şehir sokaklarını aydınlatmak üzere dolunaydan sekiz kat parlak olması planlanan bir uydu fırlatmaya hazırlanıyor fakat bir gök bilimci bunun ışık kirliliğini47 kat kötüleştirebileceğini düşünüyor.
People’s Daily Online’nın bildirdiğine göre, Çin’in güneybatısındaki Chengdu şehrinin bilim insanları uzaya gönderecekleri “aydınlatma uydusu”nun 15 ila yaklaşık 130 kilometrekarelik alanı aydınlatmaya yetecek bir ışık sağlayabileceğini ve bu sayede sokak lambalarınıortadan kaldırabileceklerini düşünüyor.
“Sahte aylar” ne zaman fırlatılabilir?
Chengdu Havacılık Bilimi ve Teknolojisi Mikroelektronik Sistem Araştırma Enstitüsü (CASX) Başkanı Wu Chunfeng, 2020’ye yönelik planları özetleyerek uydunun ay ışığınıtamamlayacağını söyledi. Ancak China Daily, üç yapay ayın 2022’de fırlatılacağını bildirdi. Wo, “Daha sonra üç devasa ayna 360 derecelik yörünge düzlemini bölerek alanı 24 saat boyunca sürekli aydınlatacak,” diye belirtti. “Yapay ayın 50 kilometrekarelik bir alanı aydınlatmak için kullanılması, 1,2 milyar yuanlık elektrik tasarrufu sağlayabilir.” Yani yaklaşık 172 milyon dolarlık bir tasarruf.
Neden “sahte aylar” kötü bir fikir?
International Dark-Sky Association (Uluslararası Karanlık Gökyüzü Birliği) Kamu Politikası Yöneticisi John Barentine, “Chengdu ‘yapay ay’ zaten ışık kirliliği sorunu yaşayan bir şehrin gece aydınlığını önemli ölçüde artıracak. Bu ise hem ışığı istenmediği anda kapatma veya kısma şansı olmayan Chengdu sakinleri hem de içeri sığınıp kepenkleri, panjurları kapatamayacak olan, şehirdeki yabani yaşam popülasyonu açısından sorunlar yaratacak,” diyor. “Potansiyel olarak bu durum, öncelikle zaten çözülmüş bir soruna yeni bir yaklaşım gibi görünen önemli, yeni çevre sorunları yaratır.”
