Soğuk ve sıcak renkleri ne zaman kullanmalı?

Soğuk ve sıcak renkleri ne zaman kullanmalı?

Sıcak mı, Soğuk mu? Renk Sıcaklığı Uygulaması Analizi

Aydınlatma tasarımcıları olarak misyonumuz, çekici ve akılda kalıcı mekânlar yaratmak. Işık, kişinin mekân, atmosfer ve hatta sağlıkla ilgili algısını etkileyen güçlü bir araç.

Aydınlatma durumunun istenen bir duyguyu ya da tepkiyi nasıl uyandırdığını ya da desteklediğini düşünün.

Önceki yazılardan birinde, renk sıcaklığının temellerini ve tasarım tercihlerinin uygulama ve coğrafi lokasyona göre nasıl çeşitlilik gösterdiğini tartıştık. Benzer renk sıcaklığı (CCT) beyaz ışığın sıcaklığına veya soğukluğuna karşılık gelir.

Soğuk renk sıcaklıkları uyanıklık ve çalışma ortamlarıyla ilişkilendirilirken, sıcak renk sıcaklıkları huzurla ilişkilendirilir. Bir mekânın tasarım amacını tanımlarken, sıcak ve soğuk ışıkla ilişkilendirilen bu sosyal normlardan faydalanırız.

Ortama uygunluk
En uygun renk sıcaklığını seçmek büyük ölçüde binanın amacına, hangi insanları çekmesi istendiğine ve mekânın uyandırması arzu edilen tepkilere bağlıdır.

Kurumsal ortamlardaki aydınlatma tasarımlarında genellikle 3500K ile 4000K aydınlatma renk sıcaklığı kullanılır. Bu daha soğuk renk sıcaklıkları, uyanıklığı ve ince detaylara dikkati teşvik eder.

Konfor ve lüksün genelde temel tasarım amacı olduğu hastane ortamlarında, aydınlatma sistemleri sıklıkla daha sıcak olan 2700K ile 3000K CCT aralığında olur.

Hastanelerde ve diğer sağlık hizmeti sunan ortamlarda, CCT’ler verili bir departmanın veya mekân tipinin amacına göre çeşitlilik gösterir. Sınav salonları gibi uyanıklık ve detaylara dikkat etmenin kritik olduğu yerlerde aydınlatma tasarımı sıklıkla daha soğuk olacaktır. Nekahet odaları, bekleme odaları ve konforun esas amaç olduğu başka alanlarda daha sıcak renkler uygundur.

Dış ortamlarda renk sıcaklıkları, mekân, tasarımcının tercihleri ve/veya aydınlatma standartlarına göre büyük ölçüde değişebilir. Örneğin, temel amaç manzaranın yeşillerini ve mavilerini geliştirmek olduğunda daha soğuk CCT’ler bunu daha iyi başaracaktır. Daha sıcak renk sıcaklıkları ise ziyaretçiler için davetkâr patikalar ve ilgi merkezleri yaratmak için kullanılabilir.

Malzeme önemlidir
Mimar ya da iç mimarın bir mekân için seçtiği malzemeler de aydınlatma tasarımının uygun renk sıcaklığını belirler. Örneğin, sıcak CCT’ler tuğla, ahşap ve terakota kullanımını geliştirirken daha soğuk CCT’ler metal ve mermere daha uygundur.

Sirkadiyen aydınlatma
Uyanırken ve uyumaya giderken, doğan ve batan güneşle birlikte daha sıcak renk sıcaklıkları deneyimleriz. Güneş en tepedeyken ise daha soğuk renk sıcaklığındadır.

Sirkadiyen aydınlatma, elektrik ışığının renk sıcaklığının, güneşin gün içinde rotasında yol alırken izlediği değişen renk sıcaklıklarını taklit etmesi temeline dayanır. Bazı çalışmalar, günlük etkileşimlerimizde ışığın belirli dalga boylarına maruz kalmanın sirkadiyen ritmimizi, sağlığımızı ve genel iyilik durumumuzu olumlu etkileyebileceğini göstermiştir.